preparacja trofeów
Współpracujemy z kilkoma najlepszymi firmami w Polsce, które zajmują się preparowaniem, renowacją oraz oprawą trofeów myśliwskich.
Proces preparowania odbywa się na bardzo szczegółowo dobranych modelach poliuretanowych, które są konserwowane wysokiej jakości środkami chemicznymi sprowadzanymi z USA, Niemiec oraz Austrii. Zastosowanie takich materiałów oraz odpowiednich technik gwarantuje najwyższą jakość i trwałość prac.
W razie zainteresowania proszę o kontakt.
PONIŻEJ KILKA PRAKTYCZNYCH PORAD DOTYCZĄCYCH POSTĘPOWANIA Z UPOLOWANĄ ZWIERZYNĄ, KTÓRA MA TRAFIĆ W RĘCE PREPARATORA.
Aby uzyskać piękne trofeum stosuj się do kilku podstawowych zasad:
2. Dobrze przemyśl w jaki sposób wyeksponujesz trofeum (medalion, skóra)
3. Dostarcz trofeum jak najszybciej do preparacji. Jeśli nie możesz go dostarczyć niezwłocznie, zamroź okaz lub fachowo zasól skórę.
Najczęściej popełniane błędy – UNIKAJ ICH!
- zbyt krótkie obcięcie skóry na medalion
- cięcie w widocznym miejscu z przodu szyi (medaliony zwierzyny płowej)
- pocięcie lub wycięcie powiek
- nieusunięcie kości ogonowej z ogona (skóry zasolone)
- zbyt gruba warstwa tłuszczu na skórze (skóry zasolone)
- zbyt słabe zasolenie skóry
- pakowanie niewystudzonej tuszy lub skóry w foliowe opakowania
- niezabezpieczenie ptaka przed krwią. Powoduje to plamienie piór
- późne dostarczenie okazu do preparacji
Ptaki
- Po odstrzeleniu ptaka włóż mu do dzioba kawałek waty, mchu lub podobnych rzeczy, które zapobiegają zabrudzeniu piór farbą
- Dopiero po wystudzeniu zawiń ptaka w foliowe opakowanie i jak najszybciej zamroź
- Przewożąc trofeum np. samochodem uważaj, aby nie kłaść okazu w pobliżu źródeł ciepła
- Staraj się zawsze nie poniszczyć i nie poplamić piór
Medaliony – zwierzyna płowa i antylopy
- Nie rozcinaj skóry po spodniej stronie szyi
- Cięcie wykonaj tylko po stronie grzbietowej szyi, zaczynając od łyżek kierując się w stronę tułowia (Rys.1)
- Drugie cięcie wykonaj okrężnie na tułowiu 20 – 30 cm za łopatkami (Rys.1)
- W ten sposób naciętą skórę zdejmij w stronę łba, który odbij na pierwszym kręgu szyjnym
- Trofeum jak najszybciej dostarcz do preparatora. Jeśli nie możesz tego zrobić szybko musisz oskórować także łeb, zwracając uwagę, aby nie poprzecinać powiek, warg i chrap
- Ucho wypruj na lewą stronę
- Tak przygotowaną skórę najlepiej zamroź lub obficie zasól
- Poroże lub parostki możesz w trakcie preparacji zastąpić innymi
Dziki
- Zdejmując skórę z dzika, rozetnij ją od spodu. Uważaj, aby nie rozciąć dolnej wargi
- Pozostałą obróbkę wykonaj analogicznie jak przy zwierzynie płowej
Ssaki
Przy skórowaniu zwróć uwagę, aby:
- dokładnie wypruć szkielet ogona
- wnętrze łap wypruć, aż do pazurów lub kopyt
- przy skórowaniu łba nie uszkodzić skóry, szczególnie powiek, warg, chrap
- wypruć ucho na lewą stronę
- skórę najlepiej jest zamrozić, jeśli ją solisz, ważne jest obfite zasolenie wszystkich zakamarków skóry (ogon, uszy oraz łapy)
- zaplanowanie cięcia w zależności od późniejszego ustawienia zwierzęcia (Rys.2 i 3).
Rysunek nr 2 pokazuje przykład prowadzenia cięć u niedźwiedzia, który będzie preparowany w pozycji czworonożnej lub leżącej, Rysunek nr 3 u niedźwiedzia w pozycji stojącej na dwóch łapach
Aktualności
ROSJA, CZYLI WIOSENNE GŁUSZCE I CIETRZEWIE.
Polowanie na koguty głuszca i cietrzewia w trakcie okresu godowego jest jednym z najciekawszych przeżyć myśliwskich. To przygoda dla „twardzieli”.
CHORWACJA. KRAINA NIEDŹWIEDZIA BRUNATNEGO
Populacja niedźwiedzia brunatnego w Chorwacji w ostatnich latach ciągle wzrasta. Z całej Unii Europejskiej właśnie w Chorwacji pozyskuje się najwięcej medalowych trofeów.
Copyright ©2024 HUNTERJA
POLITYKA PRYWATNOŚCI | AKTUALNOŚCI I OFERTY
Projekt i realizacja Caroline Media