preparacja trofeów

Współpracujemy z kilkoma najlepszymi firmami w Polsce, które zajmują się preparowaniem, renowacją oraz oprawą trofeów myśliwskich.

Proces preparowania odbywa się na bardzo szczegółowo dobranych modelach poliuretanowych, które są konserwowane wysokiej jakości środkami chemicznymi sprowadzanymi z USA, Niemiec oraz Austrii. Zastosowanie takich materiałów oraz odpowiednich technik gwarantuje najwyższą jakość i trwałość prac.

W razie zainteresowania proszę o kontakt.

PONIŻEJ KILKA PRAKTYCZNYCH PORAD DOTYCZĄCYCH POSTĘPOWANIA Z UPOLOWANĄ ZWIERZYNĄ, KTÓRA MA TRAFIĆ W RĘCE PREPARATORA.

Aby uzyskać piękne trofeum stosuj się do kilku podstawowych zasad:

1. Dobrze przemyśl w jaki sposób oskórujesz zwierzę
2. Dobrze przemyśl w jaki sposób wyeksponujesz trofeum (medalion, skóra)
3. Dostarcz trofeum jak najszybciej do preparacji. Jeśli nie możesz go dostarczyć niezwłocznie, zamroź okaz lub fachowo zasól skórę.

Najczęściej popełniane błędy – UNIKAJ ICH!

  •  zbyt krótkie obcięcie skóry na medalion
  • cięcie w widocznym miejscu z przodu szyi (medaliony zwierzyny płowej)
  • pocięcie lub wycięcie powiek
  • nieusunięcie kości ogonowej z ogona (skóry zasolone)
  • zbyt gruba warstwa tłuszczu na skórze (skóry zasolone)
  • zbyt słabe zasolenie skóry
  • pakowanie niewystudzonej tuszy lub skóry w foliowe opakowania
  • niezabezpieczenie ptaka przed krwią. Powoduje to plamienie piór
  • późne dostarczenie okazu do preparacji

Ptaki

  •  Po odstrzeleniu ptaka włóż mu do dzioba kawałek waty, mchu lub podobnych rzeczy, które zapobiegają zabrudzeniu piór farbą
  • Dopiero po wystudzeniu zawiń ptaka w foliowe opakowanie i jak najszybciej zamroź
  • Przewożąc trofeum np. samochodem uważaj, aby nie kłaść okazu w pobliżu źródeł ciepła
  • Staraj się zawsze nie poniszczyć i nie poplamić piór

Medaliony – zwierzyna płowa i antylopy

  • Nie rozcinaj skóry po spodniej stronie szyi
  • Cięcie wykonaj tylko po stronie grzbietowej szyi, zaczynając od łyżek kierując się w stronę tułowia (Rys.1)
  • Drugie cięcie wykonaj okrężnie na tułowiu 20 – 30 cm za łopatkami (Rys.1)
  • W ten sposób naciętą skórę zdejmij w stronę łba, który odbij na pierwszym kręgu szyjnym
  • Trofeum jak najszybciej dostarcz do preparatora. Jeśli nie możesz tego zrobić szybko musisz oskórować także łeb, zwracając uwagę, aby nie poprzecinać powiek, warg i chrap
  • Ucho wypruj na lewą stronę
  • Tak przygotowaną skórę najlepiej zamroź lub obficie zasól
  • Poroże lub parostki możesz w trakcie preparacji zastąpić innymi

Dziki

  • Zdejmując skórę z dzika, rozetnij ją od spodu. Uważaj, aby nie rozciąć dolnej wargi
  • Pozostałą obróbkę wykonaj analogicznie jak przy zwierzynie płowej

Ssaki

Przy skórowaniu zwróć uwagę, aby:

  • dokładnie wypruć szkielet ogona
  • wnętrze łap wypruć, aż do pazurów lub kopyt
  • przy skórowaniu łba nie uszkodzić skóry, szczególnie powiek, warg, chrap
  • wypruć ucho na lewą stronę
  • skórę najlepiej jest zamrozić, jeśli ją solisz, ważne jest obfite zasolenie wszystkich zakamarków skóry (ogon, uszy oraz łapy)
  • zaplanowanie cięcia w zależności od późniejszego ustawienia zwierzęcia (Rys.2 i 3).

Rysunek nr 2 pokazuje przykład prowadzenia cięć u niedźwiedzia, który będzie preparowany w pozycji czworonożnej lub leżącej, Rysunek nr 3 u niedźwiedzia w pozycji stojącej na dwóch łapach

Aktualności

CHORWACJA. KRAINA NIEDŹWIEDZIA BRUNATNEGO

CHORWACJA. KRAINA NIEDŹWIEDZIA BRUNATNEGO

Populacja niedźwiedzia brunatnego w Chorwacji w ostatnich latach ciągle wzrasta. Z całej Unii Europejskiej właśnie w Chorwacji pozyskuje się najwięcej medalowych trofeów.

Copyright ©2024 HUNTERJA

POLITYKA PRYWATNOŚCI | AKTUALNOŚCI I OFERTY

Projekt i realizacja Caroline Media