Preparacja trofeów

Współpracujemy z kilkoma najlepszymi w Polsce firmami, które zajmują się preparowaniem trofeów myśliwskich, renowacją trofeów myśliwskich oraz ich oprawą.

Wszystkie firmy podczas preparowania zwierząt wykorzystują najlepsze środki chemiczne oraz modele zwierząt. Preparowanie odbywa się na bardzo szczegółowo dobranych modelach poliuretanowych. Modele są konserwowane wysokiej jakości środkami chemicznymi sprowadzanymi z USA, Niemiec oraz Austrii. Zastosowanie takich materiałów oraz odpowiednich technik, gwarantuje najwyższą jakość i trwałość prac.

W razie zainteresowania skorzystaniem z naszych usług proszę o kontakt.

 

 

PONIŻEJ KILKA PRAKTYCZNYCH PORAD DOTYCZĄCYCH POSTĘPOWANIA Z UPOLOWANĄ ZWIERZYNĄ, KTÓRA MA TRAFIĆ W RĘCE PREPARATORA.

 

Aby uzyskać piękne trofeum stosuj się do kilku podstawowych zasad:

  1. Dobrze przemyśl w jaki sposób oskórujesz zwierzę
  2. Dobrze przemyśl w jaki sposób wyeksponujesz trofeum (medalion, skóra)
  3. Dostarcz trofeum jak najszybciej do preparacji. Jeśli nie możesz go dostarczyć niezwłocznie, zamroź okaz lub fachowo zasól skórę.

     Najczęściej popełniane błędy – UNIKAJ ICH!

  • zbyt krótko obcięta skóra na medalion
  • cięcie jest w widocznym miejscu z przodu szyi (medaliony zwierzyny płowej)
  • pocięcie lub wycięcie powiek
  • nie usunięcie kości ogonowej z ogona (skóry zasolone)
  • zbyt gruba warstwa tłuszczu na skórze (skóry zasolone)
  • zbyt słabe zasolenie skóry
  • pakowanie nie wystudzonej tuszy lub skóry w foliowe opakowania
  • nie zabezpieczenie ptaka przed krwią. Powoduje to plamienie piór
  • późno dostarczony okaz do preparacji

Ptaki

  • Po odstrzeleniu ptaka wkładamy mu do dzioba kawałek waty lub mchu itp, co zapobiega zabrudzeniu piór farbą
  • Dopiero po wystudzeniu zawijamy ptaka w foliowe opakowanie i jak najszybciej zamrażamy
  • Przewożąc trofeum np. samochodem uważaj, aby nie kłaść okazu w pobliżu źródeł ciepła
  • Staraj się zawsze nie poniszczyć i nie poplamić piór

Medaliony – zwierzyna płowa i antylopy

  • Nie rozcinaj skóry po spodniej stronie szyi
  • Cięcie wykonujemy tylko po stronie grzbietowej szyi, zaczynając od łyżek kierując się w stronę tułowia (Rys.1)
  • Drugie cięcie wykonujemy okrężnie na tułowiu 20 – 30 cm za łopatkami (Rys.1)
  • W ten sposób naciętą skórę zdejmujemy w stronę łba, który odbijamy na pierwszym kręgu szyjnym
  • Trofeum jak najszybciej dostarcz do preparatora. Jeśli nie możesz tego zrobić szybko musisz oskórować także łeb, zwracając uwagę, aby nie poprzecinać powiek, warg i chrap
  • Ucho wypruwamy na lewą stronę
  • Tak przygotowaną skórę najlepiej zamrozić lub obficie zasolić
  • Poroże lub parostki można w trakcie preparacji zastąpić innymi

Dziki

  • Zdejmując skórę z dzika, rozcinamy ją od spodu. Należy uważać aby nie rozciąć dolnej wargi
  • Pozostała obróbka jak przy zwierzynie płowej

Ssaki

Przy skórowaniu zwróć uwagę, aby:

  • dokładnie wypruć szkielet ogona
  • wnętrze łap wypruć, aż do pazurków lub kopytek
  • przy skórowaniu łba nie uszkodzić skóry, szczególnie powiek, warg, chrap
  • wypruć ucho na lewą stronę
  • skórę najlepiej jest zamrozić, jeśli solimy, ważne jest obfite zasolenie wszystkich zakamarków skóry (ogon, uszy oraz łapy)
  • zaplanuj cięcia w zależności od późniejszego ustawienia zwierzęcia

(Rys.2 i 3).

Rysunek nr 2 pokazuje przykład prowadzenia cięć u niedźwiedzia, który będzie preparowany w pozycji czworonożnej lub leżącej, Rysunek nr 3 u niedźwiedzia w pozycji stojącej na dwóch łapach